INFO

ŠTO ZNAČI “MOMME” ?

Silk Factory tim istinski vjeruje u mnoge blagodati zdravlja i ljepote spavanja na svilenim plahtama i jastučnicama. Smatramo da je privilegija educirati naše klijente o svim stvarima vezanim uz svilu: zašto svilena jastučnica može biti izvrsna za kožu i kosu; kako svilena posteljina može regulirati tjelesnu temperaturu; ; i kako razumjeti i protumačiti različitu terminologiju specifičnu za svilu, poput univerzalne jedinice za mjerenje svile poznate kao "momme".

Što znači "momme" u svilenoj tkanini?

Momme [mom-ee] je japanska riječ koja se koristi kao jedinica mjere težine za pravu svilu. Momme, često skraćeno kao mm, definira se kao težina komada tkanine veličine 45 inča x 100 metara. To je nevjerojatno dugačak komad tkanine – otprilike dužine nogometnog igrališta! Jedan momme = 4.340 grama po kvadratnom metru; 8 momma otprilike je 35 grama po kvadratnom metru.

Što su mommi veći, tkanje će biti teže i gušće. Tijekom procesa proizvodnje svile proizvošači će prilagoditi gustoću i broj svilenih niti kako bi kontrolirala težinu – ili trenutnu vrijednost – tkanine. Na primjer, s jastučnicom za jastuk od 30 momma svilena vlakana se moraju tkati bliže nego što bi bile za jastučnicu od 19 momma. Na taj je način momme sličan brojanju niti, koje se obično koristi kao mjera za tkanje pamučnih plahti.

Sve što je manje od 19 momma smatra se laganom svilom. Od 19 do 28 momma smatra se srednjom težinom, a sve iznad 28 momma kategorizira se kao teške. Kad se razmatra određeno tkanje ili vrsta svile, općenito se smatra da je veća težina svile kvalitetnija. Većina svilenih plahti i posteljine izrađena je od šarene svile, određene vrste tkanja koja omogućuje  sjaj na “prednjoj strani” tkanine s mutnim završnim slojem na stražnjoj strani. Često se koristi za predmete koji ne zahtijevaju izlaganje prednje i stražnje strane tkanine, kao što su jastučnice, plahte i pokrivači.

Većina svilene posteljine – plahte, jastučnice i popluni – izrađena je od svile srednje težine u rasponu između 18 i 25 momma. Poznavanje momma Vaših svilenih plahti može Vam pomoći da odaberete težinu tkanine koja odgovara Vašem stilu, udobnosti i proračunu.

U SilkFactory-u, svilene jastučnice izrađene su od 100% čiste mulberry svile od  22 momma. To uključuje svilene jastučnice, posteljinu i jastuke za malu djecu, zajedno s bogatom kolekcijom poklona od čiste svile i dodataka poput maski za spavanje, traka za kosu i gumica. Silk Factory svila je mekana, udobna i pristupačna.

Gdje pronaći najbolju svilenu tkaninu?

Što se tiče svile, kvaliteta je sve. U Silk Factory-u svi su  proizvodi izrađeni od 100% svile duda, koja je široko prepoznata kao najfinija na Zemlji. Naša svila razreda 6A  nastaje iz čahura svilene bube – Bombyx mori – čija se prehrana sastoji od lišća duda. Okoliš ovih svilaca pažljivo se kontrolira i nadzire kako bi se ličinke mogle presti  finije, glađe i postojanije niti.

Svilena tkanina koja se koristi za naše plahte i jastučnice također ima OEKO-TEX® certifikat (standard 100) te ne sadrži kemikalije. Ovaj globalni program ispitivanja i akreditacije postavlja standarde za provjeru štetnih tvari u potrošačkom tekstilu i osigurava da su proizvodi od svile koje unosite u svoj dom sigurni, prirodni i zdravi.