INFO, Više O Svili

Najbolja vrsta svile?

Usporedba dudove svile s drugim vrstama svilene tkanine.

Koja je vrsta svile najbolja?

Svila se često smatra luksuznim materijalom, no jesu li sve svilene tkanine iste kvalitete? U nastavku slijedi kratak pregled i usporedba Mulberry (dudove) svile s ostalim vrstama svile (uključujući njihova svojstva i za što se obično koriste). Vjerojatno znate da svila obično potječe od svilenih buba, ali vrlo je bitna vrsta svilene bube. Različite vrste svile su se stoljećima izrađivale od različitih svilenih buba. To može utjecati na njihova individualna svojstva i kvalitetu.

Kada istražujete proizvode od svile, vjerojatno ćete naići na četiri različite vrste prirodne svile. To su Mulberry svila, Eri svila, Muga svila i Tasar svila , poznata i kao Tussar svila. Dok je Mulberry svila najčešća, Muga svila je često najskuplja. Eri svila je poznata po svojoj mekoći, dok je Tussar svila poznata po svojoj nejednakoj teksturi.

Što je s drugim vrstama svile, kao što su svileni saten, svileni šifon ili svileni krep? Ovo nisu zasebne vrste svilene tkanine . Obično se odnose na vrstu tkanja koja se koristi za izradu svilenih proizvoda, poput večernjih haljina od svilenog šifona ili posteljine od svilenog satenskog tkanja. Ostali primjeri uključuju svilenu organzu, svileni brokat, svilenu gazu, svileni šantung, crepe de chine, svileni dupioni i svileni charmeuse .

Različite vrste svile mogu se koristiti za izradu ovih različitih svilenih tkanina i tkanja. Ipak, usredotočimo se na izvore same svile kako bismo saznali više o njihovim prednostima, upotrebi i još mnogo toga. Od lagane svilene tkanine do teže svilene tkanine, sljedeće vam može pomoći da bolje razumijete što nudi svaka vrsta svile.

Svilena Posteljina – Biserno Roza

Od 536
22 Momma 100% Mulberry Svila - besplatna dostava iznad 100€.

Svilena Posteljina – Srebrno Siva

Od 536
22 Momma 100% Mulberry Svila - besplatna dostava iznad 100€.

Svilena Posteljina – Ivory Bijela

Od 536
22 Momma 100% Mulberry Svila - besplatna dostava iznad 100€.

Svilena Posteljina – Midnight Crna

Od 536
22 Momma 100% Mulberry Svila - besplatna dostava iznad 100€.

MULBERRY(DUDOVA) SVILA

Mulberry svila je najkvalitetnija i najluksuznija vrsta svilene tkanine. Proizvode ju svilene bube vrste Bombyx mori koje se hrane isključivo lišćem duda. Ova vrsta svile je mekša, glađa i izdržljivija od ostalih vrsta svile. To je ujedno i najskuplja i najtraženija vrsta svilene tkanine.

U usporedbi s drugim vrstama svile, dudova svila je lakša, sjajnija i puno finije teksture. Također je čvršća i izdržljivija od drugih vrsta, što ju čini izvrsnim izborom za kvalitetnu odjeću. Također je manje vjerojatno da će se vlakna zgužvati, što ju čini idealnim izborom za osjetljive predmete poput donjeg rublja.

Dudova svila također je najhipoalergenija vrsta svilene tkanine, što je čini odličnim izborom za one s osjetljivom kožom i alergijama. Također je manje sklona blijeđenju ili gubitku boje što ju čini izvrsnim izborom za vrhunsku odjeću i osjetljive predmete.

Untitled-design---2023-02-28T161122

ERI SVILA

Eri svila potječe od svilene bube Philosamia riciniNeke od njih su pripitomljene, ali se većinom mogu naći i u divljini. Eri svila dolazi iz otvorenih čahura. Eri svila je također poznata kao mirna svila, jer dolazi iz praznih čahura nakon izlaska svilenih moljaca. Eri svila je jedna izdržljiva tkanina, iako nema svestranost kao druge vrste svilene tkanine.

Eri svila je obično teža od drugih vrsta svilenih tkanina te ima deblji, vuneni dojam u usporedbi s drugim svilenim tkaninama. Više je poput pamuka, mat teksture. Eri svila je jeftinija od Muga svile. Nema tu zlatnu boju, ali ima mekanu teksturu. Eri svila je bijele, prljavo bijele ili crvene boje.

Budući da Eri svila ima veću težinu u usporedbi s drugim svilenim tkaninama, najbolje ju je koristiti za heklanje i pletenje. Ova vrsta svile također je odlična za korištenje za vezenje. Njezina veća težina čini ju dobrim izborom za prekrivače i poplune.

MUGA SVILA

Muga svila dolazi od svilene bube Antheraea assamensis , koja je polupripitomljena. Dudova svila, Tasar svila i Muga svila dolaze iz zatvorenih čahura . Kukuljica unutar ovih čahura nikad se ne razvije u svilene moljce.

Muga svila se smatra visokokvalitetnom. Ova vrsta svile je vrlo izdržljiva i cijenjena zbog svoje zlatne boje. Muga svila je poznata po svojoj sjajnoj teksturi , što pridonosi njezinoj vizualnoj privlačnosti. Sjajni, mekani izgled i dodir ove svile daju joj luksuzan dodir. Muga svila i Mulberry svila su lagane tkanine.

Muga svila jedna od skupljih među ovim različitim vrstama svilenih tkanina, uglavnom zbog svog zlatnog sjaja i visoke kvalitete. Također je rjeđa od ostalih vrsta svile. Zbog svoje visoke cijene i niske proizvodnje u cjelini, Muga svila se uglavnom koristi za izradu odjeće za posebne prigode, kao što su vjenčanice. Obično se ne koristi za izradu ležerne odjeće ili drugih proizvoda koji se redovito koriste, poput posteljine.

Untitled-design---2023-02-28T161547

TASAR SVILA

Tasar svila dolazi od svilenih buba Antheraea mylitta, Antheraea proyeli i Antheraea pernyi, koje su sve divlje.

Tasar svila je gušća ili grublja od ostalih vrsta prirodne svile. Također nije tako izdržljiva kao druge vrste svile. Tussar svila ili Tasar svila je obično najjeftinijaNije tako izdržljiv i može imati pruge, neujednačen izgled i teksturu. Tussar svila ima grublju teksturu umjesto glatke, meke teksture dudove svile i Muga svile. Tussar svila ima svijetlu zlatnu boju.

Snaga Tasar svile čini je prikladnom za složeni vez . Iako je jak, dovoljno je lagan da se koristi za izradu odjevnih predmeta. Tasar svilena odjeća također ima rashlađujući učinak , što je čini ugodnom za nošenje u toplijim klimatskim uvjetima.