INFO

KAKO PREPOZNATI PRAVU SVILU?

Svila je materijal od prirodnih niti, dobiva se iz kukuljice dudovog svilca ili, kako se ponekad naziva, svilene bube. Postupak izrade svile prilično je naporan i oduzima puno vremena. Stoga će cijena prirodne tkanine biti mnogo puta veća od njezine umjetne zamjene. Svila kao jedna od najkvalitetnijih i najboljih tkanina, podložna je miješanju sa drugim tkaninama koje su joj slične. Tome prvenstveno pribjegavaju neki trgovci koji kupcima strukturom slične tkanine prodaju kao svilu. Koliko je svila vrijedna govori činjenica da je u Kini pod prijetnjom smrti bilo zabranjeno iz zemlje iznijeti gusjenicu ili jaje dudovog svilca.

Nekoliko je načina kako prepoznati pravu svilu, a ovo su neki od njih.

Mogućnosti prepoznavanja prave svile su brojne i ono što je najbitnije mogu se jednostavno izvesti kod kuće.

Jedan od najjednostavnijih i najsigurnijih načina razlikovanja svile od drugih materijala je da se zapali nit svile i promata: miris svile, način na koji izgara te kako reagira kad se odmakne nit od vatre – na taj način dolazimo do zaključka o kakvom materijalu je riječ.
Za više informacija pogledajte VIDEO na kraju bloga. 

Ostali načini prepoznavanja

Izgled

Prirodni materijal poput svile ima svoje karakteristčne boje. Ako ga gledate pod suncem, tada će visokokvalitetni materijal zasjati u različitim bojama. Poliester nema ovo svojstvo. Umjetna vlakna zasjati će bijelim nijansom, a s vremenom će se izgubiti i taj sjaj.

Dodir

Svila je prirodni materijal te ima dobra termička svojstva. Najbolje ćete to primjetiti ukoliko ju protrljate između ruku. Prava svila bi trljanjem između ruku trebala postati topla ili ako svilu pritisnete uz tijelo trebala bi poprimiti temperaturu tijela, za razliku od umjetnih tkanina kojima treba puno više vremena za poprimanje topline.  Osim toga trljanje svile između ruku proizvodi zvuk.

Prsten metoda

Tkaninu koju ste kupili provucite kroz prsten. Ukoliko je svila prava, to bi trebali jednostavno učiniti jer je prava svila glatka i fleksibilna. Kod drugih materijala prilikom provlačenja kroz prsten materijal u nekim trenutcima zapinje i ne prolazi glatko kroz prsten.

Metoda gužvanja

Još jedan od načina kojim se može potvditi je li riječ o pravoj svili jest da ju zgužvate. Prava svila se ne bi trebala odmah vratiti u prvotnu formu i trebali bi ostati nabori.